Pod względem 'mięsnym' jadłospis grecki różni się od polskiego głównie zwiększoną zawartością jagnięciny i królika. Mięsa są raczej pieczone/grillowane.
Popularną grecką potrawą są suovlaki, jeśli chodzi o moje zdanie to są to specyficznie przypalone (opieczone) kawałki średniej jakości mięsa nadziane na nieco dłuższą wykałaczkę.
Nic jednak tak nie zaskakuje jak zakupy w sklepie mięsnym (na zdjęciu). Możemy dokładnie wskazać jaką część chcemy i w jakiej ilości. Rzeźnik zaprasza nas do chłodni (jeśli takowa jest na wyposażeniu ;-) ). W sklepie na zdjęciu ekspozycja mięsna była nieco bardziej bezpośrednia.
Nawiasem mówiąc, to jest to możliwe tylko w Grecji: zwierzęta w mięsnym oglądające telewizję. Polecam powiększenie.
Elegancja, można dotknąć, powąchać, a jeśli ktoś sobie życzy to może nawet pogłaskać...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz